Har du förlorat filer, till exempel vid en datorkrasch, efter ett strömavbrott, efter ett virusangrepp eller på grund av att lagringsenheten börjat degenererats?

Låg filen på en SSD? Då kan vi nog inte hjälpa dig för då blir borttagna filer rätt snart överskrivna av den interna TRIM-funktionen.

Låg filen på någon annan typ av lagring, som mekanisk hårddisk, USB-minne eller någon typ av minneskort? Då kan vi hjälpa till med att försöka återställa filerna!

Hur återställer man förlorade filer?

Börja med att stänga av datorn, telefonen eller vad det kan vara och ta ur lagringsenheten. Kontakta oss, och kommer vi överens får du skicka lagringsenheten till oss. Vi använder verktyget Acronis Revive för att söka igenom lagringsenheten och förhoppningsvis kunna återskapa de förlorade filerna.

Acronis Revive klarar av att återställa filer från sektorer på lagringsenheten som inte har hunnit skrivits över av annat, därför är det viktigt att så fort som möjligt avbryta användningen av lagringsenheten och påbörja reparationen. Har delar av filerna redan hunnit skrivits över av en annan fil så är den delen tyvärr borta, och därför kan vi inte lämna någon garanti på att vi lyckas hitta allt. Det finns forensiska datorprogram och utrustningar som även klarar att återvinna överskrivna filer, men de ligger inte i prisklassen för privatanvändare.

Fungerar det då?

Vi har lyckats återställa ungefär 70 % av filerna från ett extra SD-kort i en Samsungtelefon som oavsiktligt tömdes vid en uppgradering av telefonens systemprogram, så ja, mycket kan hittas, och nej, ibland skrivs filer över och kan inte återställas. Risken är större att fler filer förstörs om man försöker återställa filerna själv och gör på fel sätt. Ju fler gånger man ansluter en trasig lagringsenhet till en dator och försöker bläddra fram filer, desto större är risken att filer på lagringsenheten skrivs över.

Hur undviker man att förlora filer?

Man gör backup i förväg!

Vi rekommenderar Acronis Cyber Protect Home Office som erbjuder ett heltäckande skydd för din dator. Förutom backup och återställning ingår också omfattande skydd mot ransomware och virus, övervakning av annan programvara som körs i datorn samt kontroll av att operativsystemet har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Licensen innefattar också backup av telefoner och plattor och passar både Android och iOS. Acronis Cyber Protect Home Office kan du köpa här, eller kontakta oss så hjälper vi dig med den version du behöver, och förmodligen kan vi som partner med Acronis ge dig ett något bättre pris.